måndag 12 maj 2014

Tillbaka till verkligheten



Det har varit en lång dag i Dantes stora hus och vi är helt förundrade över allt vi fått se och höra. Det har varit fantastiskt att få se denna stora man i egen hög person. Eftersom vi inte hade någon plats att sova på smög vi in i en lada en bit utanför Florens. Vi bestämde oss för att gå och lägga oss på det mjuka höet som låg på torkning på ladans loft. Vi låg alla tre och pustade ut bredvid varandra samtidigt som Karl klagade över att halmen fastnade i hans tights. Kjolarna frasade när vi vände oss om för att sa varandra bättre.
– Det har varit en lång dag idag. säger Jennifer med en suck samtidigt som hon halvt sätter sig upp.
– Absolut! Men det var värt det, det är nästan så att jag skulle vilja stanna kvar. mumlar Michaela när hon samlar ihop den stora klänningens alla kjolar.
Karl ligger och tittar upp i taket. Han ligger bara tyst och följer plankornas mönster med blicken en stund tills han slutligen frågar:
– Vad tycker ni har varit det bästa med hela resan?
Michaela biter sig lätt i läppen innan hon svarar:
– För mig måste det nog ha varit att se den riktiga medeltiden, att få leva i den här världen, trots att det bara har gått en dag! Att få gå omkring i höga klackar och en vacker klänning. Sedan var det ju även helt fantastiskt att möta Dante, att få se och prata med honom.
– Det kan jag väl hålla med om, att få träffa Dante menar jag. Jag har inte varit riktigt lika nöjd med min klädsel som du verkar ha varit, ballongkjol var väl inte riktigt min grej. Men det har varit en fantastisk upplevelse att få prata med Dante Alighieri och höra hans teorier och åsikter - det som faktiskt har lagt grunden till en av världens första romaner. Vad tycker du Jennifer? frågar Karl och vrider lätt på huvudet.
Jennifer, som sitter lutad mot en stöttepelare med slutna ögon, kisar lätt tillbaka mot Karl och gäspar djupt innan hon svarar:
– Som ni bägge två redan sagt har det varit helt otroligt att få träffa denne stora författare och vi har fått lära oss så mycket nytt. Sådant som om vi aldrig hade fått reda på genom att läsa några dammiga gamla böcker. Att det var Dante som kom på terzin hade jag aldrig kunnat gissa, bara att ha sådan fantasi och kreativitet till att komma på ett helt nytt skrivsätt är ju bara helt otroligt.
– Och hur han lagt upp boken och varför, att få höra hans tankar och motiveringar till alla dolda innebörder har också varit väldigt intressant att få lyssna på. lägger Karl till när Jennifer tystnat.
– Har du något annat som du tyckt varit intressant, mer än att få uppleva medeltiden Michaela? frågar Jennifer med slutna ögon, men det kom inget svar. Hon och Karl vänder blickarna mot den stora högen av rött tyg som ska föreställa Michaelas klänning. Fortfarande inget svar. Jennifer kryper bort mot Michaela och säger hennes namn upprepade gånger innan hon skrattar lågt.
– Hon har somnat! utbrister hon och Karl stämmer in i hennes skratt.
Båda två lägger sig ner bredvid den nu sussande vännen och somnar de med inom bara en kort stund därefter.

Michaela sätter sig upp och sträcker ut armarna när hennes hand slår i någonting, hon drar till sig handen samtidigt som Karl hoppar upp på fötter med händerna om näsan.
– Förlåt! Gick det bra? utbrister hon med händerna för munnen. 
– Jaja! Jag är okej. svarar Karl med ett leende.
Samtidigt har Jennifer hunnit vakna och står nu bredvid dem, hon tittar sig förbryllat omkring innan hon petar Michaela i midjan och säger:
– Hörrni, vad gör vi här?
Vi stannar upp för en sekund och bara stirrar. Vi står utanför en byggnad som är allt för välbekant med dess tegelstensprydda väggar. Vi står på grusplanen utanför Östrabo och tusen frågetecken far genom våra huvuden. Våra funderingar avbryts av ett mörkt skrik. Michaela och Jennifer vänder sig mot Karl som tittar ner på sig själv och båda tjejerna börjar skratta.
– Vad har jag på mig? utbrister Karl förskräckt och håller ett hårt tag i sin kjol.
Michaela och Jennifer fortsätter fnittra samtidigt som de snurrar runt i sina stora klänningar. Yra i huvudet och med ett fånigt flin tittar vi på varandra igen innan vi än en gång brister ut i skratt. En fantastisk resa är därmed glömd och bortblåst med vinden…

Dessa källor har vi använt oss av i alla våra tre inlägg:


4 kommentarer:

  1. Vi tycker att ni har skrivit väldigt kreativt, ni har lyckats med att göra både analys och resan rolig. Det gör att man förstår mer och orkar läsa igenom allt. Det var roligt att ni visade lite på hur samhället såg ut- men vi hade gärna sett mer av hur de fattiga levde, kanske kunde Dante berätta mer om hur han haft det innan han blev adlig eller kanske man får skymta livet för bondefamiljen som äger/bor vid ladugården?

    Det var bra att ni tog upp vilka andra verk som Dante skrivit. Ni har hittat väldigt mycket information, och har fått meddet på ett bra sätt i texten. Ni skrev en väldigt flytande text, vilket är en bra anpassning till oss som ska läsa. Vi saknade en sammanfattning, även om ni nämnt några av händelserna i tillbakablickarna i det här inlägget.

    SvaraRadera
  2. Skillnaderna mellan upplysningstiden och medeltiden är många, både gällande samhället och litteraturen! Under upplysningstiden förespråkades förnuft och vetenskap både i samhället men det var också detta som litteraturen handlade om, medan under medeltiden så var det kyrkan och riddarna som var i fokus inom litteraturen. De mest relevanta skillnaderna mellan upplysningen och medeltiden är vetenskapen samt kritiken mot kyrkan! Under upplysningen kritiserades kyrkan för kränkning av den fria människan och förnuft förespråkades och vetenskapen hyllades i litteraturen medan just kyrkan lyftes fram och hyllades istället under medeltiden, riddarväsendet växte även fram och riddarhistorier utgjorde en stor del av medeltidens litteratur. Under medeltiden var man övertygad om att om man var en tillräckligt aktiv troende så skulle man få svar på alla frågor – vilket var exakt det som ifrågasattes och gjordes uppror emot under upplysningen.
    Berättelsen var väldigt rolig att läsa och ni har med er mycket intressant information om självaste författaren vilket gjorde det lättare att förstå hur och varför han skrev. Er resa tillbaka i tiden för att träffa Dante var mycket informativ! Texterna ”Den gudomliga komedin” / ”La Divina Commedia” och ”Ett anspråkslöst förslag” skiljer sig åt mycket, men det finns även likheter. I helvetet nämner Dante vissa personer i samhället som han ogillar och som gärna får plågas lite extra och detta kan ju tolkas som samhällskritik till viss del, i liten skala, vilket är någonting som genomsyrar hela Swifts verk. Båda författarna skrev allvarliga texter, fast på olika sätt – Swift kamouflerade sitt allvar och sin tanke bakom sin text med hjälp av ironi och kunde på det viset föreslå detta skamliga förslag att man skulle äta och sälja sina barn för att lösa hungersnöden på Irland som han gör med sitt ”Ett anspråkslöst förslag”.
    Er text är välformulerad och intressant, bra jobbat! / Upplysningsgruppen

    SvaraRadera
  3. Detta är en kommentar som är till alla tre inlägg om Dante (Medeltiden):

    "Bra inledning! Ni för fram fakta om epoken på ett naturligt sätt, i och med att ni inser saker, o.s.v. Kul att ni beskrev hans utseende efter ett porträtt, också.

    Välskriven dialog – formell nog för att ge rätt känsla, men ändå inte pompös.

    Förresten är ”Purgatorium” Skärselden på latin, så de är samma sak. Felet är dock inte så allvarligt. Det efterföljande citatet är mycket långt, vilket är bra – det ger en god bild av Dantes författarstil, även om det kan bli trögt att traggla sig igenom.

    Något ni kunde ha nämnt är att boken till stor del är kristen fanfiction. Ni berör ju hans motiv med texten, men det hade varit intressant att läsa om att han faktiskt hittade på det mesta om hur helvetet och himlen ser ut, helt själv, och att folk nu idag har fått sin bild av himlen och helvetet av just Dante. Lite synd att en så stor slagkraft i verket inte berördes.

    Annars är texten, som sagt, mycket välskriven. Slutet är roligt, och sammanfattar texten på ett bra sätt!"

    SvaraRadera
  4. Ni har skrivit en text som är intressant att läsa och man tröttnar inte. Det var bra att ni hade med massa bra frågeställningar till Dante Alighieri både om hans liv, verk och påverkan av samhället. Det var intressant att vi fick veta mer om Dante och hans uppväxt.
    Bra att ni nämnde att Dantes skrev på italienska inte på latin eller kyrkospråket eftersom att det var vanligast att man skrev på latin.
    Ni använde massa bra litterära ord i eran text som t.ex. allegoriskt epos. Bra att ni tog upp flera verk som exempel.
    Sedan så tyckte vi att ni beskrev medeltiden på ett ganska ljust sätt, var det verkligen så? Medeltiden beskrivs ofta som en tid av depression.

    Det som skiljer medeltiden från nordisk medeltid är nog framförallt vikingar, isländska sagor och runstenar som uppkom i norden under den nordiska medeltiden. I norden skrevs inte så mycket litteratur som vi vet. Eddan, en diktsamling utan en författare är den mest känd verk från nordisk medeltid. Medeltiden i norden började senare jämfört med medeltiden i Europa. Kyrkan var i centrum och bara kyrkomän som kunde läsa och skriva. Riddarväsendet var också i centrum, furstestäder dominerade.
    Skillnaden mellan litteraturen är att i norden var det framförallt runstenar och dikter, under medeltiden i Europa skrevs ner mest religiös och hövisk litteratur och även riddarromaner.

    SvaraRadera